Home
Winkelmandje
Contact
Tel: 0626720260  
Zoeken: Uitgebreid zoeken
Selecteer taal:
Categorie Categorie
Craft Brew Mr. Beer
Brouwbenodigdheden
Brouw smaken
Mout
Suiker



Speciaal Speciaal
Kadobonnen


Informatie Informatie
Contact
Privacy statement
Algemene Voorwaarden
Sitemap
Best Brouw: even voorstellen
Coopers bier zelf brouwen
Bezorgen en betalen
Veel gestelde vragen
Kwantumkorting
Links


beoordeel ons bij webwinkelvergelijker
Best Brouw: Alles om zelf bier te maken, 100% natuurlijke ingrediënten  :: Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Vragen met betrekking tot het oude type gistingsvat: 

1. Gist mijn brouwsel wel?
2. Mijn brouwsel schuimt over het gistingsvat, wat nu?
3. Het waterslot bubbelt nog maar een enkele keer, is het brouwsel klaar om in de flesjes te doen?

Vragen met betrekking tot het nieuwe type gistingsvat:

4. Hoe kan het bier gisten in het DIY gistingsvat als er geen waterslot op zit?
5. Moet ik de Krausen Kollar bij ieder brouwsel gebruiken?
6. Waar zijn de twee witte clipjes voor?
7. Het kraantje is moeilijk in elkaar te zetten en te gebruiken, kan ik een smeermiddel gebruiken om dit te versoepelen?
8. Toen het brouwsel was gemengd zag ik deeltjes aan de oppervlakte, die later neerdaalden op de bodem van het vat, is dat een probleem?

Algemene vragen:

9. Waarom moet ik een hydrometer gebruiken?
10. Moet ik PET flessen gebruiken of glas?
11. Hoe maak ik de PET flessen schoon?
12. Kan ik de schroefdoppen meerdere malen gebruiken ook al is de verzegeling verbroken?
13. Moet ik het bierconcentraat koken voor gebruik?
14. Hoeveel liter bier maak ik met een blik concentraat?
15. Hoe kan ik de temperatuur van mijn brouwsel beïnvloeden?
16. Moet ik zowel suiker als Brew Enhancer (smaakverbeteraar) gebruiken?  
17. Wat is een carbonatieklontje?
18. Hoe zorg ik ervoor dat de schuimkraag niet inzakt?
19. Hoe lang kan ik het brouwsel in het gistingsvat laten staan?
20. Ik heb moeite de temperatuur tussen 21 en 27 graden Celsius te houden. Kan ik nog steeds bier brouwen?
21. Hoe kan ik zien of mijn bier is geïnfecteerd?
22. Wat kan ik eraan doen om te voorkomen dat een volgend brouwsel geïnfecteerd raakt?
23. Kan ik een blik gebruiken dat over de houdbaarheidsdatum is?
24. De houdbaarheidsdatum op het blik is nog niet verstreken, maar op de gist wel, klopt dat wel?
25. Hoe voorkom ik CO2 ontsnapping door het deksel van het gistingsvat in plaats van door het waterslot?
26. Hoe voorkom ik dat de smaakverbeteraar of het moutextract in poedervorm gaat klonteren bij het mengen?
27. Wat is het verschil tussen brouwsuiker, smaakverbeteraar, mout extract (poeder), etc?
28. Wat is dextrose?
29. Wat is maltodextrine?
30. Wat is mouten?
31. Wat is witbier?
 1. Gist mijn brouwsel wel?
 
Regelmatig denken zelfbrouwers dat de gist niet werkt, omdat ze geen bubbels door het waterslot zien komen. Het waterslot is bedoeld om gas uit het gistingsvat te laten ontsnappen en om te voorkomen dat micro-organismen binnendringen in het vat.
Raak echter niet geobsedeerd door het waterslot als indicator voor gistingsactiviteit, maar let ook op andere aanwijzingen:
-         “dikke” rand op het brouwsel
-         sediment op de bodem van het vat
-         troebel en schuimend brouwsel uit het kraantje
-         daling in de dichtheid (gemeten met een hydrometer) 
 
2. Mijn brouwsel schuimt over het gistingsvat, wat nu?
 
Hoewel vervelend, het is niet erg dat er veel schuim is. Dit geeft juist aan dat de gist gezond is en er een sterk gistingsproces gaande is. Excessief gisten komt vaker voor wanneer Ale-gist wordt gebruikt met een donkerkleurig brouwsel en bij hogere gistingstemperaturen. Ook seizoens-variaties in het gebruikte gerst kunnen meer of minder schuim veroorzaken.
 
3. Het waterslot bubbelt nog maar een enkele keer, is het brouwsel klaar om in de flesjes te doen?
 
Goed mogelijk, maar vertrouw niet volledig op het waterslot. Meet de dichtheid van het brouwsel met de hydrometer alvorens de flesjes te vullen.
 
4. Hoe kan het bier gisten in het DIY gistingsvat als er geen waterslot op zit?

Een waterslot is geen vereiste om bier te brouwen. Het nieuwe type gistingsvat heeft een speciale deksel dat voorkomt dat er ongewenste organismen in het brouwsel kunnen komen, maar toch kan het CO2 gas ontsnappen.
5. Moet ik de Krausen Kollar bij ieder brouwsel gebruiken?

Je hoeft de Krausen Kollar niet perse te gebruiken, maar het is wel aan te bevelen. Door het gebruik van deze speciale “kraag” ontstaat meer ruimte in het gistingsvat. Bovendien helpt het om het schuim in het gistingsvat te houden, het vat schuimt dan niet over. De kraag vangt ook het bruine residu op veroorzaakt door het  schuim. Zodra het schuim minder wordt, blijft het residu in de kraag achter maar blijft zacht en kan daardoor eenvoudig worden schoongemaakt.

6. Waar zijn de twee witte clipjes voor?
De witte clipjes zijn bedoeld om de deksel en de Krausen Kollar samen te houden, zodat ze é é n geheel vormen. Het zorgt ervoor dat de deksel niet van het vat af kan worden geduwd door het schuim (met name bij een agressief gistingsproces zoals bijvoorbeeld bij het maken van de Imperial Stout).
7. Het kraantje is moeilijk in elkaar te zetten en in het gebruik, kan ik een smeermiddel gebruiken om dit te versoepelen?

Ja, doe een heel klein beetje olijfolie op de top van de kleine vinger en strijk het aan de binnenzijde van de houder van het kraantje. Hiermee zal het kraantje soepeler draaien zonder dat het invloed heeft op de schuimkraag van het gereed zijnde bier. Een smeermiddel op waterbasis of een voedselveilig smeermiddel mag ook worden gebruikt.
8. Toen het brouwsel was gemengd zag ik deeltjes aan de oppervlakte, die later neerdaalden op de bodem van het vat, is dat een probleem?

Dat is geen probleem, het heet “cold break” en is normaal. Eigenlijk is het juist heel goed! Normaliter wordt cold break gevormd als het wort afkoelt. De Coopers blikken met bierconcentraat en de Coopers moutextracten mogen niet worden gekoeld voordat ze tot 80%  zijn ingedikt. Bij deze dichtheid kan er geen cold break ontstaan uit de oplossing als deze wordt gekoeld. Cold break kan alleen ontstaan wanneer het concentraat of het extract weer wordt vermengd met water.
9. Waarom moet ik een hydrometer gebruiken?
 
Veel brouwers gebruiken geen hydrometer en hebben nog nooit exploderende flesjes gehad. Toch wordt aangeraden een hydrometer te gebruiken om te checken of het brouwsel uitgegist is voordat je het in de flesjes doet. Brouwgist is levend materiaal en als zodanig gedraagt het zich anders van brouw tot brouw. De hydrometer is een simpel instrument, dat zwevend in het maatglas, een indicatie geeft van de dichtheid van het bier.
Als de juiste dichtheid is bereikt: ruik en proef het brouwsel, als het naar bier smaakt en ruikt, dan kun je het in de flesjes doen.
 
10. Moet ik PET flessen gebruiken of glas?
 
PET flessen hebben als voordeel dat ze bij een onverhoopte explosie van het flesje minder gevaar opleveren, er is geen sprake van rondvliegend glas.
Bovendien ze eenvoudiger in gebruik vanwege de schroefdop in plaats van kroonkurk.
 
De meeste PET flessen zijn poreus, echter de Coopers PET flessen zijn zo gemaakt dat het brouwsel tot 18 maanden kan staan, zonder dat verlies van koolzuurgas optreedt of er zuurstof bij het brouwsel komt.
 
Maar wil je bijvoorbeeld een Stout maken en dat voor meer dan 2 jaar bewaren, dan kun je beter goede kwaliteit glazen flessen gebruiken.
 
11. Hoe maak ik de PET flessen schoon?
 
Alle PET flessen zijn temperatuur gevoelig en kunnen niet met heet water worden schoon gemaakt. Spoel de flessen na gebruik om met water. Gebruik voor het desinfecteren een oplossing van ongeparfumeerd bleekwater (1/2 kopje op 30 liter water en gedurende een half uur laten staan ), daarne goed spoelen met water of gebruik een speciaal ontwikkeld reinigingsmiddel volgens voorschrift.
 
12. Kan ik de schroefdoppen meerdere malen gebruiken ook al is de verzegeling verbroken?
 
Ja dat kan. Het breken van de verzegeling na de eerste keer gebruiken heeft geen invloed op de luchtdichtheid van de schroefdop. Als je merkt dat de doppen slijtage beginnen te vertonen, dien je ze wel te vervangen.
 
13. Moet ik het bierconcentraat koken voor gebruik?
 
Nee, als je het concentraat kookt zal dat het brouwsel alleen maar donkerder maken en het hop aroma verdwijnen. Wel kun je het blik au bain marie opwarmen mocht de bewaartemperatuur laag liggen. 

14. Hoeveel liter bier maak ik met een blik concentraat?

De meeste blikken concentraat zijn goed voor 23 liter bier.
 
15. Hoe kan ik de temperatuur van mijn brouwsel beïnvloeden?
 
Het is eenvoudiger een brouwsel warm te moeten houden dan af te moeten koelen (het brouwsel genereert hitte als het gist).
 
Niet-electrisch controleren van de temperatuur (opwarmen of juist afkoelen):
-         wikkel een slaapzak, deken of jas om het gistingsvat
-         gebruik een warmhoudzak/kruik
-         plaats het vat in een geïsoleerde box of niet werkende koelkast
-         plaats het vat in een wastobbe met bevroren PET flessen
-         plaats het vat op een betonnen vloer of in een kelder
 
Electrisch controleren van de temperatuur (opwarmen of juist afkoelen):
-         plaats het vat in een ruimte met airco
-         plaats het vat in een koelkast of vriezer met aangepaste thermostaat
-         plaats het vat nabij een warmwatersysteem
-         gebruik een natte handdoek met een ventilator erop gericht
 
16. Moet ik zowel suiker als Brew Enhancer (smaakverbeteraar) gebruiken?  
 
Nee, Coopers Brew Enhancer wordt gebruikt in plaats van suiker of dextrose. Om een constant carbonatieniveau te krijgen, gebruik Coopers carbonatie klontjes of gewone witte suiker als je de flesjes vult.
 
17. Wat is een carbonatieklontje?
 
Een Coopers carbonatieklontje is de equivalent van 3 g suiker. Door gebruik van de klontjes kun je de flesjes sneller vullen in plaats van eerst witte suiker te moeten afwegen. Binnen een uur zal het klontje opgelost zijn, er is geen noodzaak om de flesjes daarvoor te schudden.
 
18. Hoe zorg ik ervoor dat de schuimkraag niet inzakt?
 
Negatief effect op de schuimkraag:
-         als het bierglas niet schoon is (vettig of restanten van afwasmiddel)
-         jong bier geeft een grote schuimkraag die echter snel wegtrekt
-         gebruik van teveel sucrose of dextrose in het brouwsel
-         laag carbonatieniveau in het bier
-         snelle werking van het gist door hoge omgevingstemperatuur
 
De schuimkraag kan verbeterd worden door 300 gram maltodextrine toe te voegen aan het brouwsel. Door een beetje suiker/dextrose te vervangen door moutextract wordt hetzelfde effect bereikt (plus extra moutsmaak). Bij sommige smaken wordt geadviseerd brewing enhancer te gebruiken, niet alleen als smaakverbeteraar maar ook om de schuimkraag te verstevigen.
 
19. Hoe lang kan ik het brouwsel in het gistingsvat laten staan?
 
Het brouwsel loopt het meeste risico op besmetting als de gist niet actief is. Dat is bij de start van de gisting (voor of net nadat de gist is toegevoegd) en aan het einde van het gistingsproces (gist-sediment op de bodem van het vat). Na voltooiing van het gistingsproces zou een brouwsel voor enkele dagen in het gesloten gistingsvat kunnen blijven staan. Echter de meeste zelfbrouwers hebben geen compleet steriele omgeving waarin ze brouwen, dus hoe langer je het voltooide brouwsel laat staan, hoe groter het risico op besmetting.  
 
20. Ik heb moeite de temperatuur tussen 21 en 27 graden Celsius te houden. Kan ik nog steeds bier brouwen?
 
Ja, ook buiten deze temperaturen kun je nog bier maken. Gist wil z’n werk nog doen boven 32 graden Celsius, echter je maakt in deze omstandigheden niet het beste bier.
 
Een bierbrouwsel kan gestart worden als het concentraat zich bevindt tussen 18-32 graden Celsius, zorg er echter voor dat de gist zsm wordt toegevoegd en de temperatuur van het brouwsel zsm binnen de 21-27 graden Celsius komt.  
 
21. Hoe kan ik zien of mijn bier is geïnfecteerd?
 
-         Als er sprake is van een zure lucht
-         Als er sprake is van een zure, scherpe smaak
-         Als er sprake is van een vieze rand in de fles en het bier niet helder (let op mits niet door gist)
 
22. Wat kan ik eraan doen om te voorkomen dat een volgend brouwsel geïnfecteerd raakt?
 
Spoel en reinig alle spullen die in contact komen met het brouwsel.
 
Spoelen:
-         week de uitrusting in water totdat alle aanslag en resten zacht zijn geworden.
-         verwijder alle restanten met een zachte doek en spoel alles door en door
-         let daarbij vooral op de moeilijk bereikbare plekken
-         verwijder het kraantje en maak het schoon, met name de schroefdraad
Gebruik geen zuren of andere schoonmaakmiddelen anders dan voorgeschreven
 
Reinigen met Coopers reinigingsmiddel:
-         los 4 dopjes Coopers reinigingsmiddel op in 1 liter warm water in het gistingsvat
-         plaats de uitrusting in het vat en vul het vat tot de rand met koud water, laat tenminste 2 uur staan of beter nog laat het een nachtje staan
-         spoel het vat uit met warm water om de chloor lucht te verwijderen
-         het deksel van het vat hoeft alleen met warm water gespoeld te worden
 
Reinigen met ongeparfumeerd bleekmiddel:
-         giet 1/4 kopje huishoud bleekmiddel in het gistingsvat
-         plaats de uitrusting in het vat en vul het met koud water, laat het een nachtje staan
-         spoel het vat uit met warm water om de chloor lucht te verwijderen
-         het deksel van het vat hoeft alleen met warm water gespoeld te worden
 
Flesjes reinigen:
-         schone flesjes vullen met de reinigingsoplossing uit het gistingsvat nadat dat 2 uur heeft gestaan. Laat nog 2 uur weken, dan flesjes leegschenken. Spoelen en reinigen met een koud/warm oplossing.
 
23. Kan ik een blik gebruiken dat over de houdbaarheidsdatum is?
 
Het vloeibare mout extract wordt donkerder naarmate de tijd verstrijkt en ontwikkelt een toffee/melasse achtig aroma. Dit proces wordt versneld naarmate de temperatuur hoger is. Dat is niet zo erg met donkere bieren, maar wellicht minder wenselijk met blonde bieren. Als je perse een brouwsel wilt maken met een blik met concentraat dat over de datum is, zorg er dan in ieder geval voor dat je verse brouwgist gebruikt.
 
24. De houdbaarheidsdatum op het blik is nog niet verstreken, maar op de gist wel, klopt dat wel?
 
De code op het zakje met gist geeft de datum aan waarop de gist is verpakt en niet de houdbaarheidsdatum (Een zakje met 25009 is verpakt op de 250e dag in 2009).

25. Hoe voorkom ik CO2 ontsnapping door de deksel van het gistingsvat in plaats van door het waterslot?

Smeer de afdichtingsring in met een beetje sla- of olijfolie, zodat het aandraaien van de deksel makkelijker wordt. 
 
26. Hoe voorkom ik dat de smaakverbeteraar of het moutextract in poedervorm gaat klonteren bij het mengen?
 
Strooi eerst de smaakverbeteraar of het moutextract in het gistingsvat, voeg heet water toe, pak het gistingsvat op en draai het rond totdat de poeder opgelost is. Daarna de rest van de ingredienten toevoegen. 
 
27. Wat is het verschil tussen brouwsuiker, smaakverbeteraar, moutextract (poeder), etc?
  • Moutextract (poedervorm) - 100% moutextract
  • Dextrose - 100% dextrose
  • Brouwsuiker - 80% dextrose, 20% maltodextrine
  • Brew Enhancer 1 - 60% dextrose, 40% maltodextrine
  • Brew Enhancer 2 - 50% dextrose, 25% maltodextrine, 25% moutextract poedervorm
28. Wat is dextrose?

Dextrose, druivensuiker ofwel rechtsdraaiend (D-)glucose is een enkelvoudige suiker. De relatieve zoetkracht neemt toe naarmate de concentratie dextrose in water toeneemt.
 
29. Wat is maltodextrine?
 
Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat en wordt o.a. gebruikt als zoetmiddel of als textuurverbeteraar.
 
30. Wat is mouten?

Mout is een grondstof voor bier. Bij het mouten - in een mouterij - wordt het zetmeel dat aanwezig is in graan omgezet in vergistbare suikers. Later in het brouwproces worden deze suikers omgezet in alcohol. Het meest gebruikte graan voor het maken van mout is gerst, hoewel in principe alle graansoorten in aanmerking komen.

31. Wat is witbier?

Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen. Bij de meest gebruikelijke methode van bier brouwen wordt gerst, hop, water en gist gebruikt. 
Witbier is een ongefilterd en daardoor troebel bier van hoge gisting. Bij witbier maakt men niet alleen gebruik van gerstemout maar ook van tarwemout.
 
 
Nu Jij Facebook Twitter MSN Reporter Delicious ekudos Hyves Linked IN Digg.com, Digg it ! Google Reader  
Uw mandje Uw mandje
Mandje is leeg

Bekijk winkelmandje
Naar de Kassa
Bestelgeschiedenis



Authenticatie Authenticatie
Beveiligde login 
Registreren
Wachtwoord vergeten?

Als Javascript in uw browser uit staat klikt u hier







 
Standaard PayPal-logo


Nieuws Nieuws
21-10-2015
Voor het maken van speciale bieren American style is nu een nieuwe serie aan het assortiment toegevoegd, de Mr. Beer Craft Brew Series. Naast een speciaal Mr. Beer Craft Brew starterspakket zijn er 4 smaken : Mr. Beer Bewitched Amber Ale, Mr. Beer Diablo IPA, Mr. Beer North American Pale Ale en Mr. Beer Winter Dark Ale. Iedere brouwsmaak is goed voor het maken van 8 liter bier.
Ook zijn de bijbehorende PET flessen van 740 ml aan het assortiment toegevoegd.


Ander nieuws

Uw E-mailadres:
Aanmelden 



  Powered by One-Stop-Webshop Copyright © 2009-2017 Best Brouw